Wednesday, 17 September 2008

Stew Ayam atau Kambing

Bahan-bahan :
1/2 lb daging kambing
3 tahil minyak sapi
2 inci halia
5 ulas bawang merah. ditumbuk
4 ulas bawang putih, ditumbuk
1 biji bawang besar belah enam
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
2 inci kulit kayu manis
1 sdb tepung sagu
2 biji kentang belah dua
1 tin kecil kacang peas
1 sdt serbuk lada putih
1 sdb cuka
1/2 sdt serbuk perisa garam secukup rasa

Cara Membuat :
  1. Daging dipotong enam dan dicuci bersih-bersih sehingga tiada sedikit pun darah
  2. Kemudian gaulkan dengan air halia, bawang putih dan merah, dan lada putih.
  3. Didihkan perlahan-lahan dan masukkan minyak sapi. Masak selama 45 minit.
  4. Tambah 2 cawan air, bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis.
  5. Apabila separuh masak selepas kira-kira 2 jam, masukkan bawang besar dan masak lagi 45 minit. Masukkan kentang dan masak hingga kentang empuk.
  6. Akhir sekali masukkan garam, cuka, perisa dan tepung sagu untuk memekatkan kuah.
  7. Kacau rata, angkat dan hidangkan dengan roti prata, nasi, pasta dan dengan apa saja yang anda suka.

No comments: