500 gm daging kambing (dicuci & dipotong empat)
125 gm minyak sapi
600 ml air
2 jintan manis (direndam & digiling)
2 camca lada sulah
1 cawan bawang goreng
1 camca gula
½ botol sos tomato
½ tin kecil susu sejat cair
Garam secukup rasa
Bahan Tumbuk :
6 ulas bawang putih
2 batang lada hijau (jika suka)
2.5 cm halia
½ camca serbuk kunyit
2 camca garam
Cara Membuat:
- Perasakan daging dengan bahan-bahan tumbuk & perapkan selama 30 minit.
- Pijarkan minyak sapi atas api yang besar & gorengkan daging hingga garing seluruhnya. Kecilkan api.
- Campurkan air & didihkan perlahan-lahan selama 20 minit. Masukkan jintan manis. lada sulah,bawang goreng,gula & tomato.Masak hingga kuah menjadi pekat & daging lembut.
- Masukkan susu & suaikan perasanya. Masak hingga daging empuk & turunkan periuk dari atas api.
- Hidangkan panas-panas dengan nasi putih,sayur-sayuran & acar.
No comments:
Post a Comment