1 kg daging kambing
4 camca besar minyak masak
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 cm kulit kayu manis
2 camca besar cili boh
1 bungkus kecil serbuk kari daging
2 biji bawang besar, dipotong dadu
5 biji tomato
2 mangkuk air
½ cawan pati santan
½ cawan kismis
2 biji cili merah
1 tangkai daun ketumbar
Garam dan gula secukup rasa
Bawang goreng
8 biji bawang merah - bahan kisar
3 ulas bawang putih - bahan kisar
2 cm halia - bahan kisar
Cara Membuat:
- Potong daging kambing ikut suka, basuh dan sejat. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bunga lawang, cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis sehingga wangi.
- Masukkan bahan kisar dan cili boh. Tumis garing. Masukkan daging kambing, kacau rata kemudian masukkan rempah kari.
- Masukkan bawang besar dan tomato. Kacau rata kemudian masukkan air. Masak sehingga daging empuk.
- Masukkan pati santan, kismis, cili merah, daun ketumbar, garam dan gula. Masak sehingga pecah minyak.
- Tabur bawang goreng sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment