Wednesday, 17 September 2008

Opor daging kambing

Bahan-bahan:
600g daging kambing
1 biji kelapa parut, ambil santannya dengan menggunakan 5 cawan air
1 inci lengkuas, dihiris
1/2 cawan jus limau nipis
garam dan gula secukupnya
Bahan giling :
1 sdb ketumbar
1 sdk jintan putih
5 biji buah keras
1 sdk lada hitam
2 ulas bawang putih
1 inci halia
5 ulas bawang merah
1 batang serai
Cara Membuat :
  1. Potong daging kambing sederhana besar. Perap dengan rempah-rempah yang digiling tadi selama sejam.
  2. Campurkan semua bahan kedalam kuali, masukkan santan dan lengkuas. Masak selama setengah jam dengan api perlahan sehingga daging lembut.
  3. Setelah daging lembut masukkan jus limau nipis. Masak sehingga kuahnya pekat. Rasa garam dan gulanya.

No comments: